Indonezja

Można odnieść wrażenie, że to kraina nierealna. Składa się z wysp, niektórzy mówią, że 13000 inni że z 20000 z czego prawie połowa niezamieszkanych. Ilość mieszkańców też jest niepoliczalna, porozumiewają się miedzy sobą ponad 300 różnymi językami. Wręcz nie chce się wierzyć, że to jeden kraj, a jednak tak jest.

Społeczeństwo Indonezji jest młode (średnia wieku ok. 26 lat) i prze do przodu, dlatego jest to kraj ogromnych kontrastów, gdzie obok wielkich wieżowców stoją blaszane lepianki, transport kolejowy jest na wyższym poziomie niż w niektórych krajach Europy, a liczba osób używających serwisów społecznościach jest jedna z najliczniejszych na świecie. Jednak przylatując do stołecznego miasta Jakarta (32 milionów mieszkańców)  niekoniecznie będzie to miłość od pierwszego wejrzenia. Przytłacza zaduch, brud, wielkie pędzące ulice i tłumy ludzi, jednak to ciężka powierzchowność tego miejsca. Zatapiając się w głąb znajdziemy tam wiele ciekawych i wciągających miejsc, pięknych i otwartych ludzi a przede wszystkim mnóstwo wspaniałego jedzenia!

IMG_20170819_203231_235

Indonezyjskie jedzenie jest różne w zależności od regionu wspólnym elementem jest „nasi” czyli ryż i „mie” czyli makaron oraz fakt, że nigdzie w Indonezji poza Bali nie zjemy mięsa wieprzowego, wynika to z tego, że jest to kraj muzułmański. Charakterystyczne dla dań kuchni Indonezji jest częste użycie sosu „kecap manis”, który jest odmianą sosu sojowego jednak w przeciwieństwie do większości ten jest słodki, a nie słony. Specjalnością szczególnie na Jawie jest specyficzny i przepyszny sos z orzeszków ziemnych dodawany do wielu dań w szczególności do sałatek „pecel”, „gado-gado” i „ketoprak”.

IMG_20170818_223921_819

Można tutaj odnaleźć też smaki bardzo zaskakujące – fuzję europejskich wpływów w azjatyckim wydaniu dających nietypowy efekt. Będzie to na przykład piętrowy tost z posypką czekoladową i serem żółtym polany słodkim kondensowanym mleczkiem sprzedawany przez ulicznych vendorów w Kaki-Limach. Kaki-Lima to w języku bahasa indonesia „5 nóg” czyli trójkołowy wózek z dodatkowymi nogami podtrzymującymi blat. Najczęściej sprzedaje się w nich lokalne specjały takie jak Bakso czyli zupę z mięsnymi kulkami czy Mie lub Nasi Goreng – smażony ryż lub makaron. W Jogyakarcie u lokalnych kuchmistrzów ulicznych znajdziemy Martabak, który notabene pochodzi z Jemenu, chrupiący placko-omlet wypełniony nadzieniem słonym lub słodkim w zależności od naszych preferencji. Jako dodatek (praktycznie obowiązkowy) do większości ulicznych dań, w paczce z jedzeniem znajdziemy kilka zielonych chilli do przegryzania. Jest to bardzo ostre chilli, jednak naprawdę smaczne i odkażające układ pokarmowy, warto więc czasem po nie sięgnąć.

IMG_20170819_154355_468

Na ulicach Indonezji zobaczymy też Pikulan – są to sprzedawcy jedzenia którzy całą swoją „kuchnie” noszą w dwóch koszach zawszonych na kiju przełożonym przez barki. Pikulan spotkamy w przeróżnych miejscach i kupimy od nich np. satay czyli różnego rodzaju szaszłyczki na małych patyczkach.

IMG_20170822_213008_377

Jeśli chcemy sobie spokojnie zjeść i posiedzieć wcale nie musimy zamykać się w turystycznych knajpach przy hotelach – możemy zasiąść w Lesehan. Jest to „restauracja” zbudowana z mat rozłożonych na trawie lub chodniku z niskimi długimi stołami, przy których można spokojnie zjeść. Możemy wybrać się do Warung czyli knajpki z krzesłami, stołami i dachem, która jednak po zamknięciu zostaje zdemontowana i znika oraz do Warteg, która jest w zasadzie tym samym jednak ma charakter stały i nigdy nie znika. Nazwa „Warung” w Indonezji nie kojarzy się tylko z restauracją. Miejscowi w ten sposób nazywają także mały kiosk lub sklepik z przekąskami, który jest najczęściej rodzinnym biznesem.

IMG_20170824_141516_076

 Indonezja to również kraj wielu kontrastów krajobrazowych. Podczas jednego wyjazdu możemy wejść na wulkan, spacerować po dżungli podziwiając egzotyczną florę i faunę, jeździć rowerem po małych wioskach, wykąpać się w morzu na rajskiej plaży, zanurkować w świat raf koralowych i o wiele więcej. Odkrywajcie Indonezję razem z Nami!

IMG_20170907_121222_024

Programy - Indonezja

Więcej  

Informacje

Więcej  

Artykuły

Więcej  

Lato/Jesień 2018 – potwierdzone wyprawy

W tym roku zaczynamy już w wakacje – 17 sierpnia ruszamy na podbój tajemniczej Indonezji. Na naszej trasie znajdą się Jakarta, Yogyakarta i okolice, wulkany Bromo i Kawah Ijen, kończymy na magicznej wyspie Bali. Dla chętnych wyprawa do Parku Narodowego Komodo. Kilka dni po rozpoczęciu astronomicznej jesieni ruszamy do Wietnamu! Startujemy programem Smaki Wietnamu Classic w terminie 29.09-13.10.2017, następnie jedziemy …

Więcej  

PROMOCJA WIETNAM!!!

Ze względu na promocję renomowanych linii Qatar Airways oraz Emirates obniżamy ceny na nasze wyprawy do Wietnamu!!! Smaki Wietnamu Express | 13-21.10.2018 | 4200PLN 3690PLN!!! +350USD Smaki Wietnamu Classic | 30.09-13.10.2018 | 5000PLN 4090PLN!!! +550USD Smaki Wietnamu Special | 20.10-08.11.2018 | 5000PLN 4290PLN!!! +750USD ✅Limit miejsc w promocji linii lotniczych jest ograniczony czyli im szybciej tym lepiej! ✅Bilety w ramach promocji …

Więcej  

Jesień 2018

Kilka dni temu wprowadziliśmy terminy na Jesień 2018. W sprzedaży wciąż nasze główne kierunki czyli Wietnam, Tajlandia i Kambodża. Przypominamy o wyprawach do Turcji (długi weekend majowy) oraz Indonezji (lato). Niedługo pojawi się również piękna Sri Lanka wraz z Malediwami. Brzmi ciekawie? Jesteśmy do Waszej dyspozycji i możecie do Nas pisać info@gotuyam.pl, dzwonić +48 500 51 54 51 oraz po …

Więcej