Indonezja

Można odnieść wrażenie, że to kraina nierealna. Składa się z wysp, niektórzy mówią, że 13000 inni że z 20000 z czego prawie połowa niezamieszkanych. Ilość mieszkańców też jest niepoliczalna, porozumiewają się miedzy sobą ponad 300 różnymi językami. Wręcz nie chce się wierzyć, że to jeden kraj, a jednak tak jest.

Społeczeństwo Indonezji jest młode (średnia wieku ok. 26 lat) i prze do przodu, dlatego jest to kraj ogromnych kontrastów, gdzie obok wielkich wieżowców stoją blaszane lepianki, transport kolejowy jest na wyższym poziomie niż w niektórych krajach Europy, a liczba osób używających serwisów społecznościach jest jedna z najliczniejszych na świecie. Jednak przylatując do stołecznego miasta Jakarta (32 milionów mieszkańców)  niekoniecznie będzie to miłość od pierwszego wejrzenia. Przytłacza zaduch, brud, wielkie pędzące ulice i tłumy ludzi, jednak to ciężka powierzchowność tego miejsca. Zatapiając się w głąb znajdziemy tam wiele ciekawych i wciągających miejsc, pięknych i otwartych ludzi a przede wszystkim mnóstwo wspaniałego jedzenia!

IMG_20170819_203231_235

Indonezyjskie jedzenie jest różne w zależności od regionu wspólnym elementem jest „nasi” czyli ryż i „mie” czyli makaron oraz fakt, że nigdzie w Indonezji poza Bali nie zjemy mięsa wieprzowego, wynika to z tego, że jest to kraj muzułmański. Charakterystyczne dla dań kuchni Indonezji jest częste użycie sosu „kecap manis”, który jest odmianą sosu sojowego jednak w przeciwieństwie do większości ten jest słodki, a nie słony. Specjalnością szczególnie na Jawie jest specyficzny i przepyszny sos z orzeszków ziemnych dodawany do wielu dań w szczególności do sałatek „pecel”, „gado-gado” i „ketoprak”.

IMG_20170818_223921_819

Można tutaj odnaleźć też smaki bardzo zaskakujące – fuzję europejskich wpływów w azjatyckim wydaniu dających nietypowy efekt. Będzie to na przykład piętrowy tost z posypką czekoladową i serem żółtym polany słodkim kondensowanym mleczkiem sprzedawany przez ulicznych vendorów w Kaki-Limach. Kaki-Lima to w języku bahasa indonesia „5 nóg” czyli trójkołowy wózek z dodatkowymi nogami podtrzymującymi blat. Najczęściej sprzedaje się w nich lokalne specjały takie jak Bakso czyli zupę z mięsnymi kulkami czy Mie lub Nasi Goreng – smażony ryż lub makaron. W Jogyakarcie u lokalnych kuchmistrzów ulicznych znajdziemy Martabak, który notabene pochodzi z Jemenu, chrupiący placko-omlet wypełniony nadzieniem słonym lub słodkim w zależności od naszych preferencji. Jako dodatek (praktycznie obowiązkowy) do większości ulicznych dań, w paczce z jedzeniem znajdziemy kilka zielonych chilli do przegryzania. Jest to bardzo ostre chilli, jednak naprawdę smaczne i odkażające układ pokarmowy, warto więc czasem po nie sięgnąć.

IMG_20170819_154355_468

Na ulicach Indonezji zobaczymy też Pikulan – są to sprzedawcy jedzenia którzy całą swoją „kuchnie” noszą w dwóch koszach zawszonych na kiju przełożonym przez barki. Pikulan spotkamy w przeróżnych miejscach i kupimy od nich np. satay czyli różnego rodzaju szaszłyczki na małych patyczkach.

IMG_20170822_213008_377

Jeśli chcemy sobie spokojnie zjeść i posiedzieć wcale nie musimy zamykać się w turystycznych knajpach przy hotelach – możemy zasiąść w Lesehan. Jest to „restauracja” zbudowana z mat rozłożonych na trawie lub chodniku z niskimi długimi stołami, przy których można spokojnie zjeść. Możemy wybrać się do Warung czyli knajpki z krzesłami, stołami i dachem, która jednak po zamknięciu zostaje zdemontowana i znika oraz do Warteg, która jest w zasadzie tym samym jednak ma charakter stały i nigdy nie znika. Nazwa „Warung” w Indonezji nie kojarzy się tylko z restauracją. Miejscowi w ten sposób nazywają także mały kiosk lub sklepik z przekąskami, który jest najczęściej rodzinnym biznesem.

IMG_20170824_141516_076

 Indonezja to również kraj wielu kontrastów krajobrazowych. Podczas jednego wyjazdu możemy wejść na wulkan, spacerować po dżungli podziwiając egzotyczną florę i faunę, jeździć rowerem po małych wioskach, wykąpać się w morzu na rajskiej plaży, zanurkować w świat raf koralowych i o wiele więcej. Odkrywajcie Indonezję razem z Nami!

IMG_20170907_121222_024

Programy - Indonezja

Więcej  

Informacje

Więcej  

Artykuły

Więcej  

Wyprawy Indywidualne z aplikacją Gotuyam

Dzięki aplikacji będziesz mógł przejechać Nasze wybrane programy w dowolnym terminie i to ona będzie Ciebie prowadzić! Znajdziesz w niej wszystkie potrzebne informacje, zaplanowane dni, zarezerwowane usługi i transporty oraz wskazówki co i jak robić, aby dużo zobaczyć, dobrze zjeść i super się bawić! Startujemy z wyprawą do Wietnamu! Jeśli myślisz, że taka opcja jest dla Ciebie odpowiednia, jesteś zainteresowany …

Więcej  

Wyprawy 2020

Właśnie wrzuciliśmy terminy na pierwszą połowę 2020 roku: ➡️Tajlandia / 19.01-02.02.2020 ➡️Kambodża / 19.01-02.02.2020 ➡️Japonia / 14-27.03.2020 ➡️Wietnam / 28.03-11.04.2020 ➡️Turcja / 26.04-09.05.2020 ➡️Malezja/Singapur / 27.06-12.07.2020 Do tego dojdzie jeszcze Indonezja (Jawa, Bali + Sulawesi lub Jawa, Bali + Lombok) oraz najpewniej 3 tygodnie w Wietnamie! Otwieramy rezerwacje‼️😋😎 Więcej informacji: info@gotuyam.pl lub +48 502 899 038

Więcej  

Promocja na jesienną Tajlandię!!!

Kolejny wyjazd w super cenie! Tym razem obniżamy ceny na wyprawę do Tajlandii! A’La Thai | 22.11-06.12.2019 | 5000 4200PLN!!! +550USD ✅Limit miejsc w promocji linii lotniczych jest ograniczony czyli im szybciej tym lepiej! ✅Bilety w ramach promocji kupujemy po uzbieraniu się minimum 4 osób oraz wpłacie zaliczki. Tym samym też potwierdzamy grupę. ✅Bilety kupione w promocji mogą być bezzwrotne i bez …

Więcej