Sen o Sushi

Zapraszamy Was do Kraju Kwitnącej Wiśni, gdzie sztuka kulinarna została doprowadzona do perfekcji. "Układając ten program, chciałem abyście poznali bogactwo zarówno historii, kultury, jak i kuchni Japonii. Wybrałem takie miejsca, aby pokazać zarówno czar dawnych epok i to czym Japonia jest dziś. A przede wszystkim pokazać Wam, że kuchnia Japonii to nie tylko surowa ryba o czym na pewno wiecie." Tak pisze Maciek, który będzie Waszym przewodnikiem.

  • Zobaczymy rozświetloną Osakę z jej niezliczonymi restauracjami, gdzie słowo fast food nabrało w powojennej Japonii nowego znaczenia.
  • Zajrzymy do wiekowych świątyń buddyjskich i shintoistycznych dawnych stolic Nara i Kyoto, a w urokliwych uliczkach Gion natkniemy się o zmroku na prawdziwa Gejsze. Poznamy również historie ostatnich Samurajów i ich zamków.
  • Spędzimy cały dzień na japońskiej prowincji, gdzie zobaczymy jak waży się sake i weźmiemy udział w lekcji gotowania. Na koniec dnia z lokalną społecznością zjemy przyrządzone specjały wznosząc toasty!
  • Wyspa Meijima i jej wielka brama Tori to jeden z trzech słynnych pejzaży japońskich, tutaj też znajdują się hodowle
    ostryg, których koniecznie trzeba spróbować.
  • Japońska kuchnia często kojarzy się Nam z wasabi – będziemy mieli szanse spróbować różnych wariacji na jego temat: lodów, czekolady czy piwa, ale także odwiedzimy malowniczą farmę.
  • Na koniec szaleństwo Tokyo czyli nowoczesność i tradycja. Miasto, które nigdy nie śpi i każdy znajdzie coś dla siebie!
  • lecimy tam w terminie słynnego kwitnienia Sakury czyli japońskiej wiśnii!!!

Informacje

Więcej