Tajlandia

Raj na Ziemi. Jej pełne uroku plaże z zapierającymi dech w piersiach widokami, mnóstwem małych wysepek pośród pięknych raf koralowych, górami, wodospadami i dżunglą pozostawiają trwały ślad w duszach podróżników, którzy mieli szczęście odwiedzić ten zakątek świata.

Takie same wrażenia zostawia tajska kuchnia, gdzie feria barw przeplata się z mnóstwem wyrazistych smaków i aromatów. Jej odzwierciedleniem są dwie najważniejsze reguły filozofii tego kraju – przyjemność i harmonia. Jest mieszanką wpływu Chin oraz innych krajów sąsiadujących takich jak Indie, Birma czy Laos. Kultywuje zasadę pięciu smaków, gdzie każdy posiłek powinien zawierać w sobie smak ostry, słodki, gorzki, kwaśny i słony. Jest to także nawiązaniem do zasady harmonii uznanej przez Tajów za istotę udanego i spełnionego życia. Charakterystyczne jest w niej użycie mleka kokosowego oraz innych przypraw takich jak trawa cytrynowa, świeży imbir czy galangal,  liście limonki i wiele innych.

tajlandia_dsc_2798

Na tle innych wschodnioazjatyckich kuchni wyróżnia się większą swobodą przyrządzania potraw, a charakter dania w dużej mierze zależy od indywidualnego stylu kucharza. Często używa się także tamaryndowca nadającego potrawom kwaśno-cierpkiego posmaku. Ciekawostką jest, że w dawnych czasach używano do gotowania glinianych naczyń, a metalowe typu wok oraz pojawiły się dopiero w erze kolonialnej lub zostały przejęte od innych azjatyckich krajów. Sposób pięknego i wyszukanego serwowania potraw oraz jego estetyka oddają hołd nurtowi kuchni pałacowej związanej z dworami królewskimi. Pojawiają się tutaj kwiaty oraz misternie wycięte warzywa, a każdy wspólny posiłek jest tutaj celebrowany jako rytuał piękna i harmonii.

Taj i Kam-265

Niezależnie od regionu głównym daniem jest ryż, w szczególności jego jaśminowa odmiana – bardzo aromatyczna i delikatna. Na stołach jednakże można znaleźć jego wiele odmian różniących się długością i kształtem ziaren. Forma jego podania także bywa różna. Występuje on w postaci smażonej, gotowanej klasycznie lub na parze, a także w postaci kleików. Jest serwowany tradycyjnie z jednym lub kilkoma dodatkami w małych miseczkach. W ich skład wchodzą tradycyjne tajskie curry o różnej gęstości i składzie, wariacje smażonych mięs i warzyw w różnych sosach, sos sojowy lub rybny, a także grillowane lub smażone mięsa i bogaty wybór owoców morza. Najpopularniejsze odmiany curry to żółta i zielona, które swoją niebywałą ostrość zawdzięczają dużej ilości świeżych papryczek chilli. Kolejną tradycyjną potrawą jest Yam – wytrawna tajska sałatka w postaci ułożonych na liściach sałaty kawałków mięsa, ryby i warzyw obowiązkowo skropionymi tajskimi sosami (sojowym lub rybnym), a także sokiem z limonki. Dużą rolę odgrywają także zupy, w szczególności Tom Kha na bazie mleka kokosowego oraz kwaśno-ostra Tom Yum. Z okolic Bangkoku pochodzi popularny w kraju Tajów jak i na świecie Pad Thai, który jest makaronem ryżowym smażonym z mięsem, krewetkami lub tofu z dodatkiem cukru, tamaryndowca, sosu rybnego oraz orzeszków ziemnych, kiełków i sokiem z limonki.

tajlandia_DSC_3299

Kuchnia wykazuje, też dużą różnorodność ze względu na regiony kraju. Północ okazuje łagodniejsze oblicze, mniej owoców morza, a dania z wieprzowiny oraz kapusty wiodą tu prym. Wschód obfituje w egzotyczne dla europejczyka przysmaki takie jak smażone owady (szarańcza, larwy bambusowca oraz koniki polne) czy podawane w pikantnym sosie żaby. Południe zaś jest rajem dla wielbicieli kokosowej słodyczy i owoców morza podawanych jako danie główne, przekąska wraz z sosami czy też dodatek do sałatek. Równie egzotyczne bywają tajskie desery np. Khao Laam przygotowywany z lepkiego ryżu (białego lub czarnego), cukru, mleczka kokosowego i słodkiej czerwonej fasoli. Wymieszane składniki zamyka się w bambusowej rurce i wypala przed wiele godzin na węglu drzewnym. Bywają też genialne w swojej prostocie jak Mango Sticky Rice, który jest po prostu ugotowanym na kokosowym mleku ryżem z dodatkiem kawałków dojrzałego mango. Prosto i przepysznie! Do zobaczenia na smacznym tajskim szlaku!

IMG_4567

Programy - Tajlandia

Więcej  

Informacje

Więcej