W Oliwnym Raju

Zapraszamy na unikalną i kameralną podróż wzdłuż i wszerz Turcji, kraju majestatycznych gór, wulkanów i czterech mórz, kolebki cywilizacji, gdzie wspólne biesiadowanie jest nieodłącznym elementem dnia codziennego.

  • Stambuł, dawny Konstantynopol – kolos stojący okrakiem pomiędzy Wschodem, a Zachodem. Z jednej
    strony jedna z najnowocześniejszych metropolii świata, a z drugiej miasto, w którym wciąż ważna jest
    tradycja i kultywowane są dawne zwyczaje. Klimatyczne uliczki, romantyczne nabrzeża i najlepsze
    cukiernie świata. Odwiedzimy tu wtorkowy targ, gdzie w przeciwieństwie do turystycznego Wielkiego Bazaru,
    zakupy robią mieszkańcy miasta.
  • Następnie udamy się do położonego nad jeziorem Van miasta o tej samej nazwie. To tu, na Wschodzie kraju w otoczeniu wulkanów, tureckie śniadania stały się niemalże instytucją. Popłyniemy na wyspę Akdamar, gdzie zwiedzimy zjawiskowe ruiny ormiańskiego katedry i odpoczniemy w cieniu kilkudziesięciometrowych klifów.
  • Kolejny dzień spędzimy u podnóży biblijnej góry Ararat (5160 m n.p.m.), w pałacu Ishaka Paszy. Jest to
    jedna z najpiękniejszych historycznych budowli w Turcji, która zdobi rewers stulirowego banknotu.
  • Na kolejne dni przeniesiemy się do baśniowej Kapadocji, krainy olbrzymich fallicznych skał, magicznych
    dolin i doskonałej kuchni. To tutaj odbędą się nasze pierwsze warsztaty, gdzie zapoznamy się z kuchnią
    typową dla środkowej Anatolii. Kapadocja to także jeden z najlepszych regionów winiarskich w Turcji.
    Szykuje się więc nieziemska biesiada!
  • Na koniec trafimy na wybrzeże Morza Śródziemnego. Najpierw odpoczniemy na rajskiej
    plaży Çıralı położonej u stóp Tahtalı Dağı (2366 m n.p.m.), góry zwanej Licyjskim Olimpem. Zwiedzimy
    zatopione w lesie ruiny starożytnego portu Olympos i odwiedzimy mityczną Chimerę.
  • Ostatnim przystankiem na naszej trasie będzie malownicze miasteczko Kaş, gdzie odwiedzimy
    lokalny targ i weźmiemy udział w warsztatach, które przybliżą nam śródziemnomorską odsłonę kuchni
    tureckiej.

Informacje

Więcej