Malezja i Singapur

Nie ma obowiązkowych szczepień. Zalecane to tężec, dur brzuszny, WZW („żółtaczka”) A i B.

Problemy żołądkowe: mimo tego, że kuchnia malezyjska jest smaczna, osoby nie przyzwyczajone do egzotycznych potraw mogą być narażone na tego typu problemy. Polecamy już przed wyjazdem oraz podczas zażywać probiotyki. Polecamy również jedzenie potraw pikantnych, które odkażają układ pokarmowy. Lokalna kuchnia nie jest kuchnią stricte wegetariańską. Potrawy mięsne są powszechnie dostępne. Należy dbać o higienę, często myć ręce, szczególnie przed posiłkiem. Jeśli problemy już się zdarzą, jednym ze skutecznych leków jest węgiel w dużych ilościach (ok. 15 tabletek dziennie) lub nifuroksazyd.

UWAGA: Wszelkie sprawy dotyczące szczepień należy skonsultować z lekarzem, podawane tutaj wskazówki mają jedynie charakter informacyjny.

Szczegółowych informacji można zasięgnąć w Poradni Chorób Tropikalnych (np. w Warszawie w Szpitalu Zakaźnym na ul. Wolskiej 30, tel.: 335 53 51, 335 53 32 albo w Punkcie Szczepień Sanepid-u ul. Żelazna, tel. 620 9001, wew. 116,124), w innych miastach należy pytać w Wojewódzkich Stacjach Sanepidu.