W Oliwnym Raju

DZIEŃ 1
Przelot z Warszawy do Stambułu. Po przylocie przejazd do dzielnicy Sultanahmet i zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem spacer nad brzeg Złotego Rogu i pierwsze zetknięcie z kuchnią uliczną. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 2
Po śniadaniu udamy się na zwiedzanie ikonicznych stambulskich zabytków. Przed nami Błękitny Meczet, Hagia Sophia i kompleks pałacowy Topkapı, gdzie zwiedzimy także sułtański harem. Wieczorem udamy się na spacer wzdłuż ulicy İstiklal, która jest kulturalnym, handlowym i przede wszystkim kulinarnym sercem Stambułu. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 3
Rano zaraz po śniadaniu przeprawimy się promem na azjatycką stronę miasta, gdzie udamy się na Salı Pazarı, czyli wtorkowy targ. Jest to miejsce gdzie mieszkańcy miasta robią zakupy. Świeże warzywa i owoce, przetwory, nabiał, wędliny – wszystko to wprost od rolników i producentów. Nie brakuje tam też ubrań i domowych sprzętów. Po wizycie na targu zjemy lunch w lokancie, by po powrocie na europejską stronę udać się na spacer po dzielnicy uniwersyteckiej, gdzie będziemy mogli odsapnąć w jednej z klimatycznych herbaciarni. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 4
Po wczesnym śniadaniu przejazd na lotnisko i przelot do położonego na wschodzie Turcji miasta Van. Usytuowane jest ono na brzegu wysokogórskiego jeziora o tej samej nazwie, którego tafla znajduje się na wysokości 1640 m n.p.m. To największe jezioro Turcji okalają majestatyczne wulkany, a jego brzegi oddalone są od siebie o 119 km. Po przylocie przejazd do centrum miasta i zakwaterowanie. Wieczorem spacer po tętniącym życiem centrum tego studenckiego miasta. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 5
Rano udamy się na „Kahvaltı Sokak”, czyli „ulicę Śniadaniową”. Van słynie ze swoich śniadań, które jada się w gronie przyjaciół i współpracowników w jednej z licznych knajpek specjalizujących się tylko i wyłącznie w porannych posiłkach. To tutaj turecka kultura jedzenia śniadań rozkwitła najpełniej. Po obfitym posiłku przejedziemy mikrobusem do miejscowości Edremit skąd popłyniemy na wyspę Akdamar leżącą 3 km od brzegu jeziora Van. Tam zwiedzimy ruiny magicznej ormiańskiej katedry i będziemy mieli trochę czasu na relaks. Po powrocie do Van nocleg w hotelu.

DZIEŃ 6
Po wczesnym śniadaniu przejazd mikrobusem do Doğubeyazıt, pogranicznego miasteczka położonego u stóp biblijnej góry Ararat. Tam udamy się na zwiedzanie pałacu Ishaka Paszy. To jedna z najwspanialszych historycznych budowli w Turcji położona pośród wulkanicznego krajobrazu, z której murów rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na okolicę. Po zwiedzeniu pałacu odpoczniemy chwilę w centrum miasta i nocnym autobusem udamy się do Kapadocji.

DZIEŃ 7
Rano dotrzemy do Göreme, serca Kapadocji. Rejon ten ukształtowany poprzez erozję skał wulkanicznych słynie z niesamowitych formacji skalnych, które przypominają gigantyczne grzyby i wielokolorowych, krętych dolin. Krajobraz rodem z opowieści fantasy! Po zakwaterowaniu w hotelu odpoczniemy po podróży, by następnie udać się na spacer po okolicy. Wieczorem z jednego z okalających miasteczko wzgórz, będziemy mogli podziwiać zachód słońca. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 8
Po śniadaniu udamy się do Göreme Open Air Museum, gdzie zobaczymy jak w okresie rzymskim chrześcijanie żyli w miastach wydrążonych w skałach, jak wykuwali w nich kościoły i domostwa. Wczesnym popołudniem rozpoczniemy warsztaty kulinarne, podczas których wspólnie przygotujemy wieczorną biesiadę. Koniecznie zakrapianą lokalnym winem! Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 9
Przed południem, po śniadaniu udamy się na dłuższy spacer do Doliny Miłości, miejsca które słynie z fallicznych formacji skalnych. Ta właśnie dolina to kwintesencja kapadockiego krajobrazu! Chętni jeszcze przed świtem będą mogli odbyć lot widokowy balonem, tak by w złotych promieniach wschodzącego słońca zobaczyć całą Kapadocję z lotu ptaka (dodatkowo płatne około 90 EUR). Wieczorem, nocnym autobusem wyruszymy na wybrzeże Morza Śródziemnego.

DZIEŃ 10
Rano dotrzemy do Antalya’i skąd mikrobusem udamy się do miejscowości Çıralı. Znajduje się tam jedna z najpiękniejszych plaż Turcji, nieskażona masową turystyką ze względu na status rezerwatu przyrody. Zakwaterujemy się w jednym z rodzinnych pensjonatów, by następnie oddać się błogiemu lenistwu.

DZIEŃ 11
Śniadanie zjemy w ogrodzie, by następnie przespacerować się wzdłuż plaży do ukrytych w lesie ruin starożytnego portu Olympos. Tutaj każdy z nas będzie mógł się poczuć jak Indiana Jones! Wieczorem udamy się na wycieczkę do oddalonej o kilka kilometrów Chimery. To tam, na zboczu góry, pod ziemią śpi mityczny stwór, którego płonący oddech wydobywa się spomiędzy skał.

DZIEŃ 12
Po porannym posiłku pojedziemy minibusem do malowniczego, niegdyś greckiego miasteczka Kaş. Po przyjeździe zakwaterujemy się w pensjonacie, a następnie udamy na się na spacer po klimatycznych uliczkach pełnych restauracji serwujących ev yemekleri, czyli turecką kuchnię domową. Nocleg w pensjonacie.

DZIEŃ 13
Zaraz po śniadaniu pójdziemy na piątkowy targ. Rolnicy z okolicy zjeżdżają tu co tydzień ze swoimi płodami i przetworami. To tu najlepiej zaopatrzyć się w tureckie produkty, które chcielibyśmy zabrać do domu. Doskonałe, tłoczone na zimno oliwy, syrop z granatów, marynowane papryczki, sery, oliwki… Wszystko czego dusza zapragnie! Na piątkowym targu kupimy też produkty potrzebne nam do warsztatów kulinarnych. Z targu udamy się prosto na warsztaty, gdzie nauczymy się przyrządzać potrawy tureckiej kuchni domowej w jej śródziemnomorskiej odsłonie. Nocleg w pensjonacie.

DZIEŃ 14
Wczesnym rankiem, zaraz po śniadaniu udamy się na lotnisko w Antalya’i skąd polecimy do Warszawy.