Smaki Wietnamu Classic

DZIEŃ 1-2
Przelot z Warszawy do Hanoi z przesiadką przez jeden z europejskich lub arabskich
portów lotniczych. Po przylocie przejazd do dzielnicy Old Quarter w okolicy Jeziora Hoan
Kiem, zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem spacer po dzielnicy pełnej klimatycznych
uliczek z lokalnymi kramami, ulicznymi restauracjami czyli pierwsze zetknięcie się
z kulturą wietnamską. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Zatoki Halong. Po dopełnieniu wszelkich formalności
i zaokrętowaniu się na pokład, rejs pośród jednej z najpiękniejszych krain kuli ziemskiej.
Miejsce to słynie z fantastycznych krajobrazów – niezliczona ilość wysp wapiennych
porośniętych dżunglą wynurza się z tafli wody, a ich pionowe ściany osiągają wysokość
kilkudziesięciu metrów. W ciągu tego dnia odwiedzimy malowniczą jaskinię na jednej
z wysp. Będzie możliwość popływania kajakiem wśród wapiennych klifów mijając
nieliczne już wioski, gdzie życie toczy się na wodzie. Nocleg w kajucie statku.

DZIEŃ 4
Rano krótki rejs po Zatoce Halong i powrót do portu. Po powrocie do Hanoi, nocleg
w tym samym hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Po zakwaterowaniu
w hotelu i odpoczynku rozpoczniemy wieczorną wyprawę szklakiem ulicznego jedzenia
– smakowe wrażenia gwarantowane! Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 5
Po śniadaniu udamy się na całodniowe zwiedzania stolicy Wietnamu. Na trasie znajdą
się świątynie i pagody, m.in. świątynia literatury czy słynna pagoda na jednym filarze.
Zobaczymy także mauzoleum uwielbianego przez naród przywódcy Ho Chi Minha oraz
katedrę chrześcijańską zbudowaną w stylu paryskiej Notre Dame, w okolicy której
usiądziemy na jedyną w swoim rodzaju wietnamską kawę. Popołudniu udamy się na
lotnisko skąd odlecimy do miejscowości Danang, a następnie udamy się do Hoi An.
Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 6
Hoi An to wiekowe, klimatyczne miasto portowe. Historyczna stara część miasta jest
plątaniną uliczek z piękną chińską i kolonialną architekturą. Tradycyjna i ciasna zabudowa,
wąskie uliczki, galerie sztuki, pracownie artystyczne i urokliwe kafejki, herbaciarnie oraz
restauracje tworzą niepowtarzalny nastrój i atmosferę tego miejsca. Ze względu na swoją
wyjątkowość Hoi An uznane jest za najsmaczniejsze miasto oraz kulinarną stolicę Wietnamu. Banh Mi, White Rose, Won Ton czy Cao Lau nigdzie nie smakują tak jak tu. Po
porannym zwiedzaniu starej części miasta i odpoczynku w godzinach popołudniowych
udamy się rowerami szlakiem… – oczywiście ulicznego jedzenia! Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 7
Tego dnia rozpoczniemy Naszą przygodę na lokalnym markecie, gdzie dokonamy zakupów
lokalnych składników i ziół, a następnie udamy się na warsztaty kulinarne, gdzie pod
okiem fachowców będziemy razem uczyć się jak przygotować tradycyjne wietnamskie
jedzenie. Warto wspomnieć, że Nasza szkoła położona jest w urokliwym miejscu tuż
nad rzeką. Do dyspozycji gości jest między innymi basen, w którym można zmoczyć
się w trakcie przerwy w gotowaniu. Warsztaty zakończymy obiadem składającym się
z ugotowanych przez Nas posiłków. Po południowej przerwie, kontynuacja warsztatów
w centrum urokliwego Hoi An zakończona wspólną kolacją. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 8
Całodzienna kontynuacja warsztatów kulinarnych w szkole nad rzeką pod okiem fachowców, które zakończymy obiadem składającym się z ugotowanych przez Nas posiłków.
Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 9
Czas wolny na niedalekiej plaży oraz fakultatywna możliwość zwiedzenia ruin świątyń
rodu Chamów. Późnym popołudniem przejazd na lotnisko w Danang, a następnie przelot
do największego miasta Wietnamu – Sajgonu czyli Ho Chi Minh City. Zakwaterowanie,
spacer po okolicy, gdzie skosztujemy między innymi świeżo skręcanych springrollsów
u zaprzyjaźnionej babci oraz zjemy wg Nas jedną najlepszych zup Pho w całym
Wietnamie. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 10
Po śniadaniu odwiedzimy jeden z wielu lokalnych targów. Zobaczymy świątynie różnych
religii w Wietnamie: katedrę chrześcijańską oraz świątynię hinduistyczną. Zwiedzimy
również dwa, bardzo ważne dla historii kraju miejsca: Pałac Reunifikacji oraz Muzeum
Wojny, ukazujące historię konfliktu wietnamsko – amerykańskiego. Przespacerujemy się
przez kolonialną część miasta, gdzie mieści się Teatr Miejski oraz Ratusz Miejski – jeden
z bardziej reprezentacyjnych budynków w mieście. Wieczorem popróbujemy specjałów kuchni wietnamskiej i podrinkujemy w sajgońskim stylu. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 11
Dziś pojedziemy na całodniową wycieczkę poza miasto, aby odwiedzić centrum religijne
i wziąć udział w mszy wyznawców jednej z najmłodszych i najciekawszych religii w Azji
– kaodaizmu. Tutejsza kolorowa świątynia jest światowym centrum tego wyznania.
W drodze powrotnej zatrzymamy się przy tunelach Cu Chi, używanych przez armię
Vietkongu podczas wojny z Amerykanami. Poznamy metody walki partyzanckiej oraz
wymyślne zasadzki budowane w dżungli. Będzie można osobiście przecisnąć się przez
tunel partyzantów oraz podziwiać wymyślność wietnamskich pułapek. Wieczorem powrót do Ho Chi Minh City. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 12-13
Dwa kolejne dni spędzimy wśród miast, wiosek oraz kanałów w jednej z największych
delt na świecie – Delcie Mekongu. Będziemy mieli okazje pływać łodziami
silnikowymi oraz wiosłowymi po licznych kanałach wśród upraw ryżu, gajów palmowych
i lokalnych wiosek. Skosztujemy tropikalnych owoców, zajrzymy do lokalnej wytwórni
cukierków kokosowych i posłuchamy wiejskiej muzyki wietnamskiej na żywo. Następnego dnia popłyniemy z wizytą na lokalny pływający targ na jednej z odnóg Mekongu. Sprzedaje się tu wszelkiego rodzaju warzywa i owoce w ilościach hurtowych w tym jedne z najlepszych ananasów w całej Azji. Będzie okazja do degustacji. Następnie pojedziemy do jednej
z najważniejszych świątyń buddyjskich w Delcie oraz do lokalnej wytwórni makaronu
ryżowego. Nocleg w hotelu w Can Tho. Po powrocie do Sajgonu, nocleg w tym samym
hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Wieczorem pożegnalny drink.

DZIEŃ 14
Od rana ostatnie zakupy, popołudniu transfer i przejazd na lotnisko, wylot w kierunku Warszawy.

DZIEŃ 15
Przylot do Warszawy. Zakończenie imprezy.

Pobierz program: Smaki Wietnamu Classic