Smaki Wietnamu Express

DZIEŃ 1-2
Przelot z Warszawy do Hanoi z przesiadką przez jeden z europejskich lub arabskich
portów lotniczych. Po przylocie przejazd do dzielnicy Old Quarter w okolicy Jeziora Hoan
Kiem, zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem spacer po dzielnicy pełnej klimatycznych
uliczek z lokalnymi kramami, ulicznymi restauracjami czyli pierwsze zetknięcie się
z kulturą wietnamską. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 3
Po śniadaniu udamy się na całodniowe zwiedzania stolicy Wietnamu. Na trasie znajdą się
świątynie i pagody, m.in. świątynię literatury czy słynną pagodę na jednym filarze. Zobaczymy także mauzoleum uwielbianego przez naród przywódcy Ho Chi Minha oraz katedrę
chrześcijańską zbudowaną w stylu paryskiej Notre Dame, w okolicy której usiądziemy
na jedyną w swoim rodzaju wietnamską kawę. Po odpoczynku rozpoczniemy wieczorną
wyprawę szklakiem ulicznego jedzenia – smakowe wrażenia gwarantowane! Nocleg w
hotelu.

DZIEŃ 4
Dziś udamy się na całodniową wyprawę do prowincji Ninh Binh. Jest to poprzecinana
rzekami, piękna kraina pełna piaskowcowych ostańców. Po drodze zobaczymy starożytną
stolicę Wietnamu Hoa Lu oraz położone tam sanktuaria dynastii Dinh i Le, które władały
w X wieku. Po lunchu dotrzemy do Tam Coc – miejsca nazywanego „zatoką Ha Long na
lądzie”. Wsiądziemy na sampany czyli lokalne czółna i wyruszymy na rejs po rzece Bai
wśród „wysp” na lądzie. Dotrzemy do słynnych trzech jaskiń po czym wrócimy do portu
i przesiądziemy się na rowery. Po krótkiej wycieczce rozpoczniemy powrót do Hanoi.
Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 5
Po śniadaniu udamy się na lotnisko skąd odlecimy do miejscowości Danang, a następnie
udamy się do Hoi An. Po kwaterowaniu oraz krótkim odpoczynku pospacerujemy po
zabytkowym centrum miasta. Hoi An to wiekowe, klimatyczne miasto portowe. Historyczna
stara część miasta jest plątaniną uliczek z piękną chińską i kolonialną architekturą.
Tradycyjna i ciasna zabudowa, wąskie uliczki, galerie sztuki, pracownie artystyczne
i urokliwe kafejki, herbaciarnie oraz restauracje tworzą niepowtarzalny nastrój i atmosferę
tego miejsca. Ze względu na swoją wyjątkowość Hoi An uznane jest za najsmaczniejsze
miasto oraz kulinarną stolicę Wietnamu. Banh Mi, White Rose, Won Ton czy Cao Lau
nigdzie nie smakują tak jak tu. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 6
Tego dnia rozpoczniemy Naszą przygodę na lokalnym markecie, gdzie dokonamy zakupów
lokalnych składników i ziół, a następnie udamy się na warsztaty kulinarne, gdzie pod
okiem fachowców będziemy razem uczyć się jak przygotować tradycyjne wietnamskie
jedzeniem. Warto wspomnieć, że Nasza szkoła położona jest w urokliwym miejscu tuż
nad rzeką. Do dyspozycji gości jest między innymi basen, w którym można zmoczyć
się w trakcie przerwy w gotowaniu. Warsztaty zakończymy obiadem składającym się
z ugotowanych przez Nas posiłków. Po południowej przerwie, kontynuacja warsztatów
w centrum urokliwego Hoi An zakończona wspólną kolacją. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 7
Całodzienna kontynuacja warsztatów kulinarnych w szkole nad rzeką pod okiem fachowców, które zakończymy obiadem składającym się z ugotowanych przez Nas posiłków. Nocleg w hotelu.

DZIEŃ 8
Po śniadaniu przejażdżka rowerowa na pobliską plażę (dla chętnych). Po powrocie udamy
się na lotnisko w Danang, skąd odlecimy do Hanoi, gdzie następnie będziemy kontynuować podróż powrotną do Polski.

DZIEŃ 9
Przylot do Warszawy. Zakończenie imprezy.

Pobierz program: Smaki Wietnamu Express