Sen o Sushi

DZIEŃ 1-2
Przelot z Warszawy do Osaki. Przejazd z lotniska do hotelu (zameldowanie lub pozostawienie bagaży w zależności od godziny przylotu). Wieczorem znajdziemy się w oświetlonym tysiącami neonów centrum, ulica Dotonobori to kulinarna uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu. Restauracje można łatwo rozróżnić po gigantycznych szyldach. Tak więc wielka ośmiornica reklamuje słynne Tokoyaki, które na pewno spróbujemy. Dla głodnych czekają restauracje z Okonomiyaki – rodzaj japońskich placków, rybą Fugu, którą dostrzeżemy z dala czy “suszarnie” – restauracje z sushi na pływających talerzykach i wiele innych. Nocleg w Osaka.

DZIEŃ 3
Rano przejazd do dawnej stolicy Japonii – Kyoto, słynącej z setek świątyń i kaplic. Zwiedzanie rozpoczniemy od zamku Nijo z ogrodem, wybudowanego przez szoguna Tokugawe. Zamek słynie z bogatych zdobień oraz słowiczych podłóg. Następnie czeka Nas kolejna wizytówka miasta – Złoty Pawilon czyli świątynia Kinkakuji znajdująca się w ogrodzie spacerowym z epoki Maromachi. Zwiedzimy również centrum miasta i zajdziemy na lokalna uliczkę – targ Nishi Market, gdzie będziemy mogli popróbować lokalnych specjałów i przekąsek. Główną ulicą handlową dotrzemy do shintoistycznej kaplicy Yasaka. Następnie znajdziemy się w najbardziej malowniczej części miasta u podnóża Gór Wschodnich. Dla chętnych możliwość odpoczynku z japońska herbatą w uroczym pawilonie herbacianym. Zejdziemy do dzielnicy Gion, gdzie będziemy szansę spotkać Maiko czyli uczennice Gejsz. Późny powrót do hotelu i zameldowanie. Nocleg w Kyoto.

DZIEŃ 4
Dzień rozpoczniemy od świątyni Kiyomizudera, która pamięta początki Kyoto. Pielgrzymi wspinali sie tu, aby modlić sie do bogini Kannon i pić wodę ze świętego źródła. Z tarasu świątyni rozpościera się wspaniały widok na Kyoto. Kolejna świątynia, którą odwiedzimy tego dnia jest również poświęcona bogini Kannon, a znajduje sie tu 1001 jej figurek. Miejsce jest magiczne, a sama świątynia to najdłuższy drewniany budynek na świecie. Po południu znajdziemy sie na dworcu głównym – w podziemnych pasażach będziemy mieli szanse zobaczyć co Japończycy jedzą na lunch, wybór jest prosty za sprawą “sampuru” – świetnych atrap posiłku do złudzenia przypominających prawdziwe jedzenie. Po południu udamy się do dzielnicy Arashiyama, gdzie oprócz buddyjskiej świątyni Tenryuji czeka na nas malowniczy bambusowy las oraz drewniany most “księżycowej przeprawy”. Czas wolny w Kyoto lub dla chętnych kulinarna wyprawa, tym razem będziemy eksploatować malownicza uliczkę Pontoczo tuż nad rzeką Kamo, gdzie czekają Nas liczne specjały kuchni japońskiej, w tym dla chętnych słynna wołowina z Kobe. Nocleg w Kyoto.

DZIEŃ 5
Udamy się do pierwszej stolicy Japonii – Nary z VIII wieku. Czeka nas około godzinna przejażdżka, aby znaleźć sie w urokliwym miasteczku, gdzie spacerują jelenie. Zajrzymy do Pawilonu Wielkiego Buddy słynącego z 16 metrowego posągu. Czeka na Nas również jeszcze starsza świątynia Kofukuji oraz przepiękny ogród. Na lunch będziemy mieli szanse spróbować Tonkatsu – smażony gruby panierowany kotlet. Zanim wrócimy do Kyoto, zatrzymamy się przy słynnej z setek malowniczych bram Tori – Kaplicy Fushimi, która poświęcona jest bogini sake i ryżu. Powrót to Kyoto, czas wolny lub dla chętnych wieczór z kulturą japońska (przedstawienie około 50 min) ukazujące elementy tradycyjnego teatru Kabuki, teatru lalkowego, taniec Maiko – uczennicy gejsz czy ceremonie parzenia herbaty; cena 3150¥). Nocleg w Kyoto.

DZIEŃ 6
Tego dnia wyruszymy na japońską wieś nieopodal Kyoto, gdzie poznamy prawdziwych życie lokalnej społeczności Japończyków. Miejscowi gospodarze ugoszczą Nas w lokalnym domu kultury, gdzie pokażą Nam i nauczą jak przyrządzić typową japońską kolacje. Zaczniemy od wspólnych zakupów, a następnie pod okiem miejscowych gospodyń rozpoczniemy kulinarną przygodę. Będziemy gotować na bazie sezonowych składników – sezonowość jest bardzo ważna w japońskiej kuchni. Jedno z dań będzie przygotowane z wołowiny Omi Hinho – jest to lokalna odmiana uważana przez Naszych gospodarzy i nie tylko, za o wiele bardziej szlachetniejszą, niż wołowina Kobe – przekonamy się sami! Naszym gospodarzem i opiekunem będzie Nasz rodak, który tutaj mieszka od lat wraz ze swoją japońską rodziną. Tego dnia czeka na Nas także wizyta w lokalnym muzeum poświęcona wędrownym kupcom w epoce Edo oraz miejscowa lokalna warzelnia Sake – będziemy mogli poznać proces warzenia, a także spróbować lokalnych odmian sake. Wieczorem czeka nas biesiada z lokalnymi gospodarzami, a zjemy to co udało nam się wcześniej ugotować. Nocleg w Kyoto.

DZIEŃ 7
Wsiądziemy dziś w słynny superszybki shinkansen i pognamy do Hirshimy. Po drodze zatrzymamy się w Himeji, aby zwiedzić słynny zamek Białej Czapli oraz ogrody. Sam zamek jest największym z 12 feudalnych zamków, który został pieczołowicie odnowiony i oddany do zwiedzania. Późnym popołudniem dotrzemy do Hiroshimy – to tu 6 sierpnia 1945 roku spadła pierwsza w dziejach świata bomba atomowa. Miasto zostało w sekundę zrównane z ziemią… Dziś to tętniące życiem miasto. Po zameldowaniu w hotelu odwiedzimy okonomiyaki village, aby spróbować tego wyjątkowego specjału przygotowanego na naszych oczach. Nocleg w Hiroshimie.

DZIEŃ 8
Rano odwiedzimy Park Pokoju oraz Muzeum Pokoju, które upamiętniają ofiary wybuchu; zatrzymamy się także przy Kopule Bomby Atomowej. Następnie lokalnym pociągiem i promem dotrzemy do świętej Wyspy Miyajima, której symbolem jest olbrzyma brama Tori zanurzona w morzu. Zaglądniemy do położnej na palach shintoistycznej światyni Itsukushima. Czeka na Nas także sklep z sosem sojowym z wieloma odmianami tego specjału. Kolejką linową wyjedziemy na górę Misen, gdzie czeka Nas jeszcze małe podejście, aby rozkoszować sie widokiem na Morze Wewnętrzne i lokalne farmy ostryg. Ostrygi są podawane na licznych straganach na wyspie. Wieczorem powrót do Hiroshima, gdzie udamy się na nocleg.

DZIEŃ 9
Szybkim pociągiem przemierzymy wyspę Honsiu, a na lunch będziemy mieli szansę wypróbować słynne pudełko bento (obiad na wynos). Dotrzemy do miasta Matsumoto – bramy Alp Północnych. Nocleg w Matsumoto.

DZIEŃ 10
Rano odwiedzimy najstarszy w Japonii zamek, skąd przy dobrej pogodzie rozciąga się widok na góry. Lokalnym pociągiem dotrzemy do wioski Hatoka, gdzie znajdują się największe w Japonii uprawy wasabi. Podczas wizyty w jednej z malowniczych farm będziemy mieć okazję spróbować lodów wasabi czy piwa wasabi. Powrót do Matsumoto i przejazd do Tokyo, zakwaterowanie w hotelu – dla chętnych wieczorny spacer. Nocleg w Tokyo.

DZIEŃ 11
Zwiedzanie Tokyo rozpoczniemy od okolic targu rybnego Tsukiji, gdzie będziemy mieć szansę na próbowanie morskich specjałów czy kupno słynnych specjalistycznych noży kuchennych. Przy odrobinie szczęścia zobaczymy jak dzielony jest wielki tuńczyk (część hurtowa jesienią 2018 roku została przeniesiona w nową lokalizację). Spacerem przejdziemy do najbogatszej dzielnicy Tokyo (a może i świata ) – Ginza, gdzie znajdują się liczne eleganckie domy handlowe, a także działy delikatesowe. Po drodze zobaczymy gmach teatru Kabuki powstałego w latach 20-tych ubiegłego wieku. Chwilę później znajdziemy się przy dworcu Tokijskim, a następnie wejdziemy do Wschodniego Ogrodu Pałacu Cesarskiego oraz do pięknego ogrodu Ninomaru. Zajrzymy również do parku Yoyogi, w którym znajduje sie świątynia Meiji – najważniejsza cesarska świątynia w Tokio, gdzie miedzy innymi pochowany jest cesarz Meiji. Jest to także popularne miejsce ślubów. Na koniec dnia odwiedzimy najmodniejszą dzielnicę Tokyo – Harajuku, gdzie spotkamy lokalne subkultury oraz zajrzymy do licznych butików. Nocleg w Tokyo.

DZIEŃ 12
Dzień rozpoczniemy od nowego symbolu miast – najwyższej wieży telewizyjnej świata SkyTree. Dla chętnych możliwość wjazdu na platformę widokową na wysokości 350m lub 450m (2520¥ +1020¥). Idąc dalej nad rzeką Sumida w dzielnicy Asakusa odwiedzimy najświętszy obiekt sakralny Tokyo – światynię Sensoji, której początek sięga VII wieku. Będziemy mieć też szansę na ostanie zakupy pamiątek na uliczce z tradycyjnym rzemiosłem – Nakamise Dori. Odwiedzimy także ulicę, gdzie zaopatrują się fani gotowania i restauratorzy. Można tu zaopatrzyć się w produkty żywnościowe, słynne japońskie noże, naczynia czy też zamówić lub kupić gotowe atrapy jedzenia. W Parku Ueno, zajrzymy do jednej ze świątyń, a przede wszystkim do Tokijskiego Muzeum Narodowego, gdzie znajdują sie skarby narodowe Japonii – zbroje i miecze samurajów, kimona, rzeźby sakralne i sztuka użytkowa. Wieczór spędzimy w kolorowej, rozświetlonej dzielnicy rozrywki Shibuya, gdzie czeka na nas rzeźba wiernego psa Hadhiko, ale także najbardziej zatłoczone skrzyżowanie w Tokyo. Dla chętnych automatyczne sushi, prawie bez obsługi 😉 Nocleg w Tokio.

DZIEŃ 13
Od rana dla chętnych fakultatywna dodatkowa szkoła gotowania – pilot przedstawi opcje (koszt 60-100€/os). Popołudnie i wieczór spędzimy w okolicy najruchliwszego dworca na świecie Shinjuku. Najpierw wjedziemy na punkt widokowy znajdujący się w Tokio Metropolitan Goverement Offices, skąd powinniśmy mieć wspaniały widok na całą imponująca metropolię, a przy odrobinie szczęścia także na symbol Japonii – świętą Górę Fuji. Przez las wieżowców zachodniej części Shinjuku dojdziemy do dworca „mrowiska”, gdzie dziennie przewija się około 3 milionów pasażerów. Wieczór spędzimy tak jak wielu Salarymenów (biurowi pracownicy korporacji) w złotym gaju, gdzie czekają na Nas wszelkie formy rozrywki, barów i restauracji. Powrót do hotelu, nocleg w Tokio.

DZIEŃ 14
Wylot z Tokyo i przelot do Warszawy.