Smaki Wietnamu Classic

DZIEŃ 1-2
Przelot z Warszawy do Hanoi z przesiadką przez jeden z europejskich lub arabskich portów lotniczych. Po przylocie przejazd do dzielnicy Old Quarter w okolicy Jeziora Hoan Kiem, zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem spacer po dzielnicy pełnej klimatycznych uliczek z lokalnymi kramami, ulicznymi restauracjami czyli pierwsze zetknięcie się z kulturą wietnamską. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Zatoki Ha Long. Po dopełnieniu wszelkich formalności i zaokrętowaniu się na pokład, rejs pośród jednej z najpiękniejszych krain kuli ziemskiej.Miejsce to słynie z fantastycznych krajobrazów – niezliczona ilość wysp wapiennych porośniętych dżunglą wynurza się z tafli wody, a ich pionowe ściany osiągają wysokość kilkudziesięciu metrów. W ciągu tego dnia odwiedzimy malowniczą jaskinię na jednej z wysp. Będzie możliwość popływania kajakiem wśród wapiennych klifów mijając nieliczne już wioski, gdzie życie toczy się na wodzie. Nocleg w kajucie statku.
DZIEŃ 4
Rano krótki rejs po Zatoce Ha Long i powrót do portu. Po powrocie do Hanoi, nocleg w tym samym hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Po zakwaterowaniu w hotelu i odpoczynku rozpoczniemy wieczorną wyprawę szklakiem ulicznego jedzenia– smakowe wrażenia gwarantowane! Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 5
Po śniadaniu udamy się na zwiedzania stolicy Wietnamu. Na trasie znajdą się świątynie i pagody, m.in. świątynia literatury czy słynna pagoda na jednym filarze.Zobaczymy także mauzoleum uwielbianego przez naród przywódcy Ho Chi Minha oraz katedrę chrześcijańską zbudowaną w stylu paryskiej Notre Dame, w okolicy której usiądziemy na jedyną w swoim rodzaju wietnamską kawę. Popołudniu udamy się na lotnisko skąd odlecimy do Hue czyli dawnej cesarskiej stolicy oraz jednej z kulinarnych stolic Wietnamu. Zakwaterowanie i nocleg w hotelu.
DZIEŃ 6
Po śniadaniu zwiedzimy słynną cytadelę i ekstrawagancki kompleks grobów cesarskich. Wstąpimy również na lokalny targ i popróbujemy lokalnych specjałów m.in zupki Bun Bo Hue, a następnie ruszymy w podróż malowniczą drogą wzdłuż wybrzeża w kierunku Hoi An. Po zakwaterowaniu w godzinach popołudniowych udamy się rowerami szlakiem… – oczywiście ulicznego jedzenia! Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 7
Hoi An to wiekowe, klimatyczne miasto portowe. Historyczna stara część miasta jest plątaniną uliczek z piękną chińską i kolonialną architekturą. Tradycyjna i ciasna zabudowa,wąskie uliczki, galerie sztuki, pracownie artystyczne i urokliwe kafejki, herbaciarnie oraz restauracje tworzą niepowtarzalny nastrój i atmosferę tego miejsca. Ze względu na swoją wyjątkowość Hoi An uznane jest za najsmaczniejsze miasto oraz kulinarną stolicę Wietnamu. Banh Mi, White Rose, Won Ton czy Cao Lau nigdzie nie smakują tak jak tu. Wieczorem wspólne warsztaty w centrum urokliwego Hoi An zakończone wspólną kolacją. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 8
Tego dnia rozpoczniemy Naszą przygodę na lokalnym markecie, gdzie dokonamy zakupów lokalnych składników i ziół, a następnie udamy się na warsztaty kulinarne, gdzie pod okiem fachowców będziemy razem uczyć się jak przygotować tradycyjne wietnamskie jedzenie. Warto wspomnieć, że Nasza szkoła położona jest w urokliwym miejscu tuż nad rzeką. Do dyspozycji gości jest między innymi basen, w którym można zmoczyć się w trakcie przerwy w gotowaniu. Warsztaty zakończymy obiadem składającym się z ugotowanych przez Nas posiłków. Po południowej czas wolny. Nocleg w hotelu
DZIEŃ 9
Czas wolny na niedalekiej plaży oraz fakultatywna możliwość zwiedzenia ruin świątyń rodu Chamów. Późnym popołudniem przejazd na lotnisko w Da Nang, a następnie przelot do największego miasta Wietnamu – Sajgonu czyli Ho Chi Minh City. Zakwaterowanie,spacer po okolicy, gdzie skosztujemy między innymi świeżo skręcanych springrollsów u zaprzyjaźnionej babci oraz zjemy wg Nas jedną najlepszych zup Pho w całym Wietnamie. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 10
Po śniadaniu odwiedzimy jeden z wielu lokalnych targów. Zobaczymy świątynie różnych religii w Wietnamie: katedrę chrześcijańską oraz świątynię hinduistyczną. Zwiedzimy również dwa, bardzo ważne dla historii kraju miejsca: Pałac Reunifikacji oraz Muzeum Wojny, ukazujące historię konfliktu wietnamsko – amerykańskiego. Przespacerujemy się przez kolonialną część miasta, gdzie mieści się Teatr Miejski oraz Ratusz Miejski – jeden z bardziej reprezentacyjnych budynków w mieście. Wieczorem popróbujemy specjałów kuchni wietnamskiej i podrinkujemy w sajgońskim stylu. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 11
Dziś pojedziemy na całodniową wycieczkę poza miasto, aby odwiedzić centrum religijne i wziąć udział w mszy wyznawców jednej z najmłodszych i najciekawszych religii w Azji– kaodaizmu. Tutejsza kolorowa świątynia jest światowym centrum tego wyznania.W drodze powrotnej zatrzymamy się przy tunelach Cu Chi, używanych przez armię Vietkongu podczas wojny z Amerykanami. Poznamy metody walki partyzanckiej oraz wymyślne zasadzki budowane w dżungli. Będzie można osobiście przecisnąć się przez tunel partyzantów oraz podziwiać wymyślność wietnamskich pułapek. Wieczorem powrót do Ho Chi Minh City. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 12-13
Dwa kolejne dni spędzimy wśród miast, wiosek oraz kanałów w jednej z największych delt na świecie – Delcie Mekongu. Będziemy mieli okazje pływać łodziami silnikowymi oraz wiosłowymi po licznych kanałach wśród upraw ryżu, gajów palmowych i lokalnych wiosek. Skosztujemy tropikalnych owoców, zajrzymy do lokalnej wytwórni cukierków kokosowych i posłuchamy wiejskiej muzyki wietnamskiej na żywo. Następnego dnia popłyniemy z wizytą na lokalny pływający targ na jednej z odnóg Mekongu. Sprzedaje się tu wszelkiego rodzaju warzywa i owoce w ilościach hurtowych w tym jedne z najlepszych ananasów w całej Azji. Będzie okazja do degustacji. Następnie pojedziemy do jednej z najważniejszych świątyń buddyjskich w Delcie oraz do lokalnej wytwórni makaronu ryżowego. Nocleg w hotelu w Can Tho. Po powrocie do Sajgonu, nocleg w tym samym hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Wieczorem pożegnalny drink.
DZIEŃ 14
Od rana ostatnie zakupy, popołudniu transfer i przejazd na lotnisko, wylot w kierunku Warszawy.
DZIEŃ 15
Przylot do Warszawy. Zakończenie imprezy.