DZIEŃ 1-2
Przelot z Warszawy do Hanoi. Po przylocie przejazd do dzielnicy Old Quarter w okolicy Jeziora Hoan Kiem, zakwaterowanie w hotelu. Wieczorem spacer po dzielnicy pełnej klimatycznych uliczek z lokalnymi kramami, ulicznymi restauracjami czyli pierwsze zetknięcie się z kulturą wietnamską. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 3
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Zatoki Halong. Po dopełnieniu wszelkich formalności i zaokrętowaniu się na pokład, rejs pośród jednej z najpiękniejszych krain kuli ziemskiej. Miejsce to słynie z fantastycznych krajobrazów: niezliczona ilość wysp wapiennych porośniętych dżunglą wynurza się z tafli wody, a ich pionowe ściany osiągają wysokość kilkudziesięciu metrów. W ciągu tego dnia odwiedzimy malowniczą jaskinię na jednej z wysp. Będzie możliwość popływania kajakiem wśród wapiennych klifów mijając nieliczne już wioski, gdzie życie toczy się na wodzie. Nocleg w kajucie statku.
DZIEŃ 4
Rano krótki rejs po Zatoce Halong i powrót do portu. Po powrocie do Hanoi, nocleg w tym samym hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Po zakwaterowaniu w hotelu spacer po dzielnicy Old Quarter. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 5
Po śniadaniu udamy się na całodniowe zwiedzania stolicy Wietnamu. Na trasie znajdą się świątynie i pagody, m.in. świątynię literatury czy słynną pagodę na jednym filarze. Zobaczymy także mauzoleum uwielbianego przez naród przywódcy Ho Chi Minha oraz katedrę chrześcijańską zbudowaną w stylu paryskiej Notre Dame, w okolicy której usiądziemy na jedyną w swoim rodzaju wietnamską kawę. Po odpoczynku wieczorową porą rozpoczniemy wyprawę szklakiem ulicznego jedzenia – smakowe wrażenia gwarantowane! Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 6-7
Kolejne dwa dni spędzimy w Parku Narodowym Ba Be znanym przed wszystkim z pięknie położonych jezior – Ba Be Lakes. Pierwszego dnia po wykwaterowaniu z hotelu ruszymy w drogę do Parku. Po dotarciu na miejsce udamy się w rejs po jeziorach, podczas którego będziemy mieli okazję podziwiać jeden z najpiękniejszych krajobrazów oraz zróżnicowaną florę i faunę Wietnamu. Przepłyniemy przez 300 metrową jaskinię, która przypomina tunel. Zamieszkuje ją około 7000 nietoperzy, które należą do 18 różnych gatunków. Przy sprzyjających warunkach będzie możliwość kąpieli. Po dotarciu do lokalnego portu dojdziemy do wioski plemienia Tay, gdzie będziemy nocować u lokalnej etnicznej rodziny. Do kolacji czas wolny na spacer po wiosce, wycieczkę rowerową, podziwianie zielonej okolicy czy kąpiel o zmierzchu w jednym z jezior. Po śniadaniu udamy się na spacer po okolicznych lasach. Po drodze podziwiać będziemy rzeki, majestatyczne doliny, naturalne jaskinie oraz otaczające góry. Dotrzemy w końcu do jaskini, która znana jest z ponad tysiąca stalagmitów i stalaktytów. Następnie udamy się w drogę powrotną do Hanoi, do którego dotrzemy w godzinach późno-popołudniowych, a w godzinach wieczornych wyjazd nocnym autobusem do Sapa.
DZIEŃ 8
Po zakwaterowaniu oraz odpoczynku udamy się na śniadanie oraz spacer po okolicy. Sapa to górskie miasteczko, rozwinięte za czasów kolonii przez francuzów, którzy przyjeżdżali tutaj, aby uciec od tropikalnych temperatur i pooddychać świeżym powietrzem. Okolice miasteczka zamieszkują lokalne plemiona Czarnych H’mongów, Czerwonych Dao czy Niebieskich Tay, które żyją z uprawy ryżu, wyrobów rzemieślniczych oraz turystyki.Sapa to również baza wypadowa na najwyższy szczyt Indochin – Phan Xi Păng (3143 m n.p.m.), na który można również wjechać wybudowaną w 2016 roku kolejką linową. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 9-10
Po śniadaniu wyruszamy na dwudniowy trekking (tempo relaksacyjne). Podróżować będziemy w otoczeniu przepięknych scenerii tarasów ryżowych rozproszonych pośród wiosek zamieszkałych przez różne grupy etniczne. Nocować będziemy u zaprzyjaźnionej rodziny z plemienia Czarnych H’mongów, z którymi zjemy wspólnie przygotowaną kolację. Drugiego dnia po śniadaniu kontynuacja trekkingu. Mijając pola ryżowe, przekraczając rzeki mostami linowymi i odkrywając kolejne wioski dotrzemy do wioski Ta Van, skąd wrócimy minivanem do Sapa i po krótkim odpoczynku udamy się do miejscowości Lao Cai na nocny pociąg do Hanoi.
DZIEŃ 11
Po dotarciu do Hanoi i śniadaniu udamy się na lotnisko, skąd odlecimy do Hue czyli dawnej cesarskiej stolicy oraz jednej z kulinarnych stolic Wietnamu. Po zakwaterowaniu w hotelu zwiedzimy słynną cytadelę i ekstrawagancki kompleks grobów cesarskich. Wstąpimy również na lokalny targ i popróbujemy lokalnych specjałów m.in zupki Bun Bo Hue. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 12
Rano po śniadaniu ruszymy w podróż malowniczą drogą wzdłuż wybrzeża w kierunku Hoi An. Hoi An to wiekowe, klimatyczne miasto portowe. Historyczna stara część miasta jest plątaniną uliczek z piękną chińską i kolonialną architekturą. Tradycyjna i ciasna zabudowa, wąskie uliczki, galerie sztuki, pracownie artystyczne i urokliwe kafejki, herbaciarnie oraz restauracje tworzą niepowtarzalny nastrój i atmosferę tego miejsca. Ze względu na swoją wyjątkowość Hoi An uznane jest za najsmaczniejsze miasto oraz kulinarną stolicę Wietnamu. Banh Mi, White Rose, Won Ton czy Cao Lau nigdzie nie smakują tak jak tu. Po zakwaterowaniu w hotelu zwiedzanie starej części miasta. Po odpoczynku w godzinach popołudniowych udamy się rowerami szlakiem… – oczywiście ulicznego jedzenia! Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 13
Tego dnia rozpoczniemy Naszą przygodę na lokalnym markecie, gdzie dokonamy zakupów lokalnych składników i ziół, a następnie udamy się na warsztaty kulinarne, gdzie pod okiem fachowców będziemy razem uczyć się jak przygotować tradycyjne wietnamskie jedzenie. Warto wspomnieć, że Nasza szkoła położona jest w urokliwym miejscu tuż nad rzeką. Do dyspozycji gości jest między innymi basen, w którym można zmoczyć się w trakcie przerwy w gotowaniu. Warsztaty zakończymy obiadem składającym się z ugotowanych przez Nas posiłków. Po południowej przerwie, kontynuacja warsztatów w centrum urokliwego Hoi An zakończona wspólną kolacją. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 14
Całodzienna kontynuacja warsztatów kulinarnych w szkole nad rzeką pod okiem fachowców, które zakończymy obiadem składającym się z ugotowanych przez Nas posiłków. Nocleg w hotelu.
Jeśli ktoś chciałby tego dnia odpocząć na przykład na plaży przypominamy, że warsztaty nie są obligatoryjne.
DZIEŃ 15
Czas wolny na niedalekiej plaży oraz fakultatywna możliwość zwiedzenia ruin świątyń rodu Chamów. Późnym popołudniem przejazd na lotnisko w Danang, a następnie przelot do największego miasta Wietnamu – Sajgonu czyli Ho Chi Minh City. Zakwaterowanie, spacer po okolicy, gdzie skosztujemy między innymi świeżo skręcanych springrollsów u zaprzyjaźnionej babci oraz zjemy wg Nas jedną najlepszych zup Pho w całym Wietnamie. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 16
Po śniadaniu odwiedzimy jeden z wielu lokalnych targów. Zobaczymy świątynie różnych religii w Wietnamie: katedrę chrześcijańską oraz świątynię hinduistyczną. Zwiedzimy również dwa, bardzo ważne dla historii kraju, miejsca: Pałac Reunifikacji oraz Muzeum Wojny, ukazujące historię konfliktu wietnamsko – amerykańskiego. Przespacerujemy się przez kolonialną część miasta, gdzie mieści się Teatr Miejski oraz Ratusz Miejski – jeden z bardziej reprezentacyjnych budynków w mieście. Na koniec spacerem wzdłuż rzeki Sajgon wrócimy w okolice hotelu, gdzie popróbujemy specjałów kuchni wietnamskiej. Wieczorem podrinkujemy w sajgońskim stylu. Nocleg w hotelu.
DZIEŃ 17-18
Dwa kolejne dni spędzimy wśród miast, wiosek oraz kanałów w jednej z największych delt na świecie, Delcie Mekongu. Będziemy mieli okazje pływać statkami, łodziami silnikowymi oraz wiosłowymi po licznych kanałach wśród upraw ryżu, gajów palmowych i lokalnych wiosek. Skosztujemy tropikalnych owoców, zajrzymy do lokalnej wytwórni cukierków kokosowych i posłuchamy muzyki wietnamskiej na żywo. Następnego dnia popłyniemy z wizytą na lokalny pływający targ na jednej z odnóg Mekongu. Sprzedaje się tu wszelkiego rodzaju warzywa i owoce w ilościach hurtowych w tym jedne z najlepszych ananasów w całej Azji. Będzie okazja do degustacji. Następnie pojedziemy do jednej z najważniejszych świątyń buddyjskich w Delcie oraz do lokalnej wytwórni makaronu ryżowego. Nocleg w hotelu w Can Tho. Po powrocie do Sajgonu, nocleg w tym samym hotelu co poprzednio (można zostawić bagaże). Wieczorem pożegnalny drink.
DZIEŃ 19
Od rana ostatnie zakupy, popołudniu transfer i przejazd na lotnisko, wylot w kierunku Warszawy.
DZIEŃ 20
Przylot do Warszawy. Zakończenie imprezy.
Pobierz program: Smaki Wietnamu Special